Skip to content
 

Випалювач по дереву (керування потужністю)

Спочатку проект замислювався як пристрій керування випалювачем по дереву. Але може бути використаний там, де потрібно регулювати потужність на навантаженні від 0 до 100% за допомогою широтно-імпульсної модуляції – ШІМ (період ШІМ ~ 4мс, десь 250Гц). Наприклад: управління електродвигуном (медогонки, на різних стендах в автомайстерні-), регулювання яскравості низьковольтних ламп розжарювання (або світлодіодів), для розрізання пінопласту за допомогою дроту, навощування рамок для меду та багато іншого. Треба тільки відповідно силі споживаного струму вибрати силові елементи.
Схема:

1

Живлення 12 Вольт подається через роз’єм Х2, далі через фільтр C1, C2, L1, C3, C4 проходить до стабілізатора 7805. Силова частина заживлюється безпосередньо від джерела живлення 12 Вольт. Коло коректного запуску мікроконтролера виконано на D1, R5, R7, C8. «Піщалка» (типу ЗП і їм подібні) підключається до транзистору Т1. Управління семисегментним індикатором із загальним катодом здійснюється через порт D мікроконтролера, резистори R8-R15, R2-R4, транзистори Т2-Т4. Якщо індикація потужності не потрібна R8-R15, Т2-Т4, R2-R4 можна не ставити. На працездатність це не вплине. Транзистор Q1 був випаяний з материнської плати (має бути з індексом L).

Плата:

Плата пристрою

Опис роботи:

Протеус

Користуватися регулятором потужності просто. При включенні на екрані висвічується потужність, що подається на навантаження, у відсотках. Кнопками «<» і «>» міняємо потужність в той чи інший бік. При цьому засвітяться всі крапки – це означає, що значення не збережено у енергонезалежній пам’яті. Якщо захочете зберегти вибране значення необхідно натиснути кнопку «MEMORY», миготіння точок припиниться.

Прошивка:
При програмуванні мікроконтролера потрібно виставити частоту внутрішнього RC генератора на 4 МГц, контроль напруги 2.7В (якщо не встановити контроль напруги – можлива втрата даних в енергонезалежній пам’яті), як на малюнку:

Прог

HEX файл прошивки, проект в PROTEUS, схема та друкована плата в EAGLE додаються в архіві.

Файли: burner.zip

Автор: Sanek

Leave a Reply